LogoSinanAkkurt

Çalışma Saatleri

08.30 - 18.30

SIBO

SIBO

SIBO nedir?

SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), ince bağırsakta aşırı bakteri üremesine dayalı bir sindirim sistemi bozukluğudur. Sağlıklı bir ince bağırsakta az miktarda bakteri bulunurken, SIBO söz konusu olduğunda bu denge bozulur ve bakteriler hızla çoğalır. SIBO ile birlikte besinlerin sindirilmesi ve emilimi olumsuz etkilenir, kişide şişkinlik, karın krampları ve yorgunluk hissi ile birlikte ishal ya da kabızlığa da rastlanır. 

SIBO’nun en yaygın belirtileri arasında şişkinlik ve gaz problemleri, karın ağrısı ve kramplar, geğirme, yorgun hissetmenin yanı sıra ishal ya da kabızlık sıralanabilir. Bu belirtiler irritabl bağırsak sendromu (IBS) başta olmak üzere çeşitli sindirim rahatsızlıklarıyla karıştırılabilmektedir. Dolayısıyla doğru tedavi için doğru teşhis son derece önemlidir.

SIBO nasıl oluşur? Nedenleri nelerdir?

SIBO, bağırsak florasında oluşan dengesizliğe bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Sağlıklı bir bireyin ince bağırsağında az miktarda bakteri yaşar. Beslenme hatalarından aşırı antibiyotik kullanımına pek çok etkene bağlı olarak bu denge bozulduğunda bakteriler olağan dışı şekilde çoğalmaya başlar. SIBO’nun meydana gelmesinde etkili olabilecek ana maddeler şöyle özetlenebilir:

  1. Bağırsak motilitesi sorunları:

Bağırsak motilitesi, yiyeceklerin bağırsak boyunca ilerlemesini sağlayan hareketlerdir. Bu hareketler yavaşlar ya da bozulursa bakteriler ince bağırsakta birikerek çoğalmaya başlarlar. Bağırsak motilitesine yol açan etkenler arasında geçirilmiş cerrahi operasyonlar, diyabet ve skleroderma gibi hastalıklar sayılabilir.

  1. Aşırı antibiyotik kullanımı:

Bilinçsizce kullanılan antibiyotikler ya da antibiyotiklerin sıklıkla ve uzun süreli kullanımı sonucunda bağırsak florasının olumsuz etkilenmesi kaçınılmazdır. Antibiyotikler, zararlı bakterilerin yanı sıra faydalı bakterileri de yok ettiklerinden bu durum bağırsaklarda dengesizliğine neden olur ve sonuç olarak SIBO riskini yükseltir.

  1. Bağışıklık sistemi zayıflığı:

Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde vücudun doğal bakteri regülasyonu da bozulmaktadır. Bağışıklık sistemini düşüren etkenler arasında kanser tedavileri, ağır ilaçlar, sağlıksız bir yaşam şekli sıralanabilir. Sonuç olarak bağışıklığın zayıf olması ya da baskılanması SIBO’nun ortaya çıkmasına yol açabilmektedir.

  1. Sindirim enzimlerinin yetersizliği:

Sindirim enzimlerinin yetersiz üretimi, yiyeceklerin tam olarak sindirilememesine ve bakterilerin bu sindirilmemiş gıdaları kullanarak üremesine yol açabilir.

  1. Aşırı alkol ve karbonhidrat tüketimi:

Alkol, bağırsak florasını bozarak zararlı bakterilerin üremesine yol açabilir. Yüksek karbonhidratlı beslenme de SIBO gelişimini tetikleyebilir çünkü karbonhidrat bakteriler açısından bir besin kaynağıdır.

SIBO testi nedir? SIBO nasıl teşhis edilir?

SIBO teşhisi koymak, özellikle semptomlarının başta irritabl bağırsak sendromu (IBS) olmak üzere diğer pek çok sindirim problemleriyle yakın benzerlik taşıması nedeniyle zor olabilir. SIBO’nun teşhis edilmesi için en yaygın kullanılan teşhis yöntemlerinden biri nefes testidir.

  1. Nefes testi (Hydrogen Breath Test; HBT):

SIBO’nun teşhisinde kullanılan en güvenilir yöntemlerden biri, nefes testi ile ince bağırsakta aşırı bakteri üremesini tespit etmek mümkündür. Bu testte, hasta laktuloz veya glukoz içeren bir solüsyon içtikten sonra belirli aralıklarla nefes örnekleri verir. Hidrojen veya metan gazı düzeylerindeki artış, ince bağırsakta aşırı bakteri üremesine işaret edebilir.

  1. Jejunal aspirasyon ve kültür:

HBT’ye kıyasladığımızda invaziv bir yöntem olarak karşımıza çıkan jejunal aspirasyon ve kültür test yöntemi ise, doğrudan ince bağırsaktan sıvı örneği alınarak yapılır. Alınan örnek laboratuvarda analiz edilir. SIBO’nun varlığını teşhis etmek için kullanılabilen bu yöntem nefes testine göre daha az tercih edilir.

SIBO tedavisi ve SIBO’ya özel beslenme programı

SIBO’nun tedavisinde bakterilerin çoğalmasını önlemek için tedaviye yönelik bir beslenme programı uygulanması büyük önem taşır. Düşük FODMAP diyeti, SIBO tedavisinde en yaygın kullanılan beslenme yaklaşımlarından biridir. Düşük FODMAP diyeti, sindirimi zor olan, fermente olabilen karbonhidratları sınırlayarak SIBO semptomlarını hafifletmeyi hedefler.

Düşük FODMAP diyeti nedir?

SIBO’nun tedavisinde bakterilerin çoğalmasını önlemek için tedaviye yönelik bir beslenme programı uygulanması büyük önem taşır. Düşük FODMAP diyeti, SIBO tedavisinde en yaygın kullanılan beslenme yaklaşımlarından biridir. Düşük FODMAP diyeti, sindirimi zor olan, fermente olabilen karbonhidratları sınırlayarak SIBO semptomlarını hafifletmeyi hedefler.

Fonksiyonel tıp yaklaşımıyla SIBO tedavisi

Fonksiyonel tıp yaklaşımıyla SIBO tedavisi, sadece semptomları hedeflemek yerine altta yatan kök nedenlere odaklanır. Dr. Sinan Akkurt Kliniğinde de benimsenen ve uygulanan fonksiyonel tıp yaklaşımı, her bireye özel olarak bağırsak sağlığını iyileştirmeye yönelik bir plan sunmaktadır. Dr. Sinan Akkurt Kliniğinde fonksiyonel tıp yaklaşımıyla SIBO tedavisi öncelikle 90 dakika süren kapsamlı bir muayene, SIBO’yu doğrulamaya yönelik SIBO testinin yanı sıra altta yatan olası nedenleri araştırmaya yönelik gıda intoleransları, bağırsak geçirgenliği, hormon dengesizlikleri ve bağışıklık fonksiyonu testleri uygulanır. Tespit edilen her bir madde tek tek tedavi edilerek hastalığa çözüm bulunabilir. Dr. Sinan Akkurt Kliniğinde SIBO tedavisinde bağırsak sağlığını destekleyen beslenme programı beslenme uzmanı tarafından yine kişiye özel olarak oluşturulmaktadır. Düşük FODMAP diyeti genellikle bağırsakta fermantasyona neden olan karbonhidratları sınırlayarak semptomları hafifletmek için kullanılırken ayrıca anti-inflamatuar diyetler de fonksiyonel tıpta tercih edilebilir. Bağırsak mikrobiyatasını ve dengesizliğini düzenlemeye yönelik tedavi programları uygulanır. Bu program dahilinde özellikle biorezonans metodundan etkin şekilde yararlanılmaktadır. SIBO’nun bir nedeni de motilitenin bozulmasıdır, demiştik. Bu yönde çeşitli takviyelerle motiliteyi artırıcı protokoller uygulanabilir. Vitamin, mineral takviyeleri de kişiye özel olarak belirlenmekte ve bağışıklık sistemi güçlendirilmektedir. Stres, bağırsak sağlığını doğrudan etkileyebilir. Fonksiyonel tıpta stres yönetimi, kaliteli uyku ve düzenli egzersiz, SIBO tedavisinin önemli bir parçasıdır.

Bu yaklaşımlar, SIBO’yu kökünden çözmeye ve bağırsak sağlığını uzun vadede iyileştirmeye odaklanır.

SIBO ile ilişkili hastalıklar nelerdir?

* İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS): SIBO, IBS’nin en yaygın nedenlerinden biri olabilir. SIBO’nun kontrol altına alınması, IBS semptomlarını da hafifletebilir.

– Huzursuz bacak sendromu: Literatürde yer alan bazı çalışmalar, SIBO’nun huzursuz bacak sendromu ile ilişkili olabileceğini göstermektedir.

– Akne ve cilt sorunları: SIBO, bağırsak geçirgenliğini artırarak cilt sorunlarına neden olabilir. Özellikle akne ve rosacea hastalarında SIBO sıkça görülmektedir.

– Fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu: Bağırsaklardaki bakteri artışı, vücudun enerji seviyesini olumsuz etkileyerek yorgunluk ve ağrılara neden olabilir.

SIBO ile İBS aynı mı?

SIBO ile İBS aynı değildir. SIBO ince bağırsak aşırı bakteri çoğalmasını anlatan bir terimdir, böyle bir rahatsızlıktır. İBS de irritabl bağırsak hastalığı dediğimiz, bağırsakların bir ishal bir kabızlıkla seyreden rahatsızlığıdır. Ancak yapılan çalışmalarda İBS hastalarının da en az yüzde 70-80 kadarında SIBO’nun var olduğu da gözlenmiştir. Dolayısıyla İBS tedavisinde SIBO tedavisi de mutlak şart olan bir yaklaşımdır.